Thursday, 4 June 2015

Dubai

Assalamualaikum. Wadaaaaaaap! Fuh lama gila aku tak update blog. Beberapa bulan lately ni aku busy gila dengan projek sampai berhabuk blog aku. Takda masa lansung nak update. So aku start balik post baru dengan cerita percutian aku di Dubai!

Aku rasa sangat bertuah sebab berpeluang ke luar negara. Thanks dekat Mama yang sanggup bawak anak laki tunggal dia ni ke Dubai. Kalau nak pakai duit sendiri memang gambar Dubai jela aku mampu tengok. 

Dubai ni sebenarnya sebuah negeri di dalam negara UAE (United Arab Emirates). Kat UAE ni ada dua negeri yang sangat maju iaitu Dubai dan Abu Dhabi. Dubai ni memang kaya dengan sumber minyak dan sebab tula tempat di situ amatlah maju. Kalau nak compare dengan Malaysia mungkin Dubai ni 5-10 tahun lebih maju ke hadapan. #serioustalk

Dari segi pengangkutan awam, memang tip top. Disebabkan kawasan Dubai ni terletak di gurun panas, banyak tempat yang disediakan dengan kemudahan air-cond. Sampai setiap bus-stop kat Dubai ni semuanya closed space dan dilengkapi air-cond.

So, kalau korang berkesempatan nak ke Dubai, disini aku listkan tempat-tempat menarik yang aku sempat pergi semasa di sana.






1. Emirates Mall Ski Dubai

Emirates Mall terletak agak jauh dari Burjuman, tempat penginapan kami. Tapi tempat ni memang berbaloi untuk pergi. Emirates Mall ni antara shopping mall terbesar kat Dubai. Besar gila sampai lenguh kaki aku. Antara daya tarikan kat Emirates Mall ni ialah Ski Dubai. Aku ni tak cukup pandai nak pergi oversea so memang sebelum ni tak merasa lah suasana salji. Seronok jugak la main salji, lagi-lagi dengan budak Hanna ni. muehehehe






2. Dubai Mall

Dubai Mall terletak di antara Burjuman dan Emirates Mall. Dubai Mall jugak tak kurang hebatnya. Penuh dengan kedai-kedai yang menarik. Hanya mampu window shopping jelah. Di Duai Mall, ada banyak tarikan yang menarik. Antaranya ialah Skating Ring, Indoor Aquarium dan Fountain Show dimana kita boleh melihat pertunjukan air terjun betul-betul dihadapan Burj Khalifa, menara tertinggi di dunia.
















3. Gold Souk

Gold Souk ni adalah syurga emas. Kat sini selalunya pelancong datang untuk memborong emas. Tapi mama hanya window shopping jela. Nak beli macam takda function plus mahal pulak tu.










4. Dubai Desert Camp

Hanya 80 Dirham seorang, Dubai Desert Camp memang lah berbaloi. Banyak aktiviti yang boleh dibuat dari petang sampai ke malam. Start dengan drift padang pasir, naik unta sampai lah ke tengok tarian arab, Dubai Desert Camp memang best.











5. Dubai Museum










6. Spice Souk

Sama macam Gold Souk, di Spice Souk korang boleh dapatkan herba atau rempah ratus yang terbaik kat Dubai. Terkejut jugak aku tengok harga rempah ratus ni boleh tahan mahal.







7. Marina Dhow Cruise

Dalam pakej kami, ada dimasukkan sekali aktiviti menaik Dhow (Feri) untuk mengelilingi sungai atau laut (tak pasti). Walaupun trip tu singkat tapi best jugak sebab dapat tengok bangunan-bangunan di Dubai.  Tahukah anda, aktiviti pengangkutan barang jualan masih menggunakan kapal atau bot dan bukannya menggunakan kargo atau pun lori kontena.










8. Naif Market

Kat sini ialah tempat untuk membeli jubah. Kalau dulu kat Mekah tak sempat beli jubah arab. untuk awek, kat sini ialah tempat yang sesuai untuk membeli jubah arab. Malangya, bila dah mampu nak beli, awek pulak takda.




Rasa seronok sangat dapat peluang ke negara orang. Alhamdulillah diberikan rezeki. Lepas ni nak plan trip ke negara matahari terbit pulak dengan kawan Semoga ada rezeki. Insyaallah. So sampai sini sahaja cerita Dubai aku. Selamat membaca!

8 comments:

  1. Mở bán chung cư an bình city hà đông
    Giới thiệu chung cư an bình city cổ
    Giới thiệu chung cư an bình city cổ
    Giới thiệu dự án an bình city cổ nhuế
    Chủ đầu tư dự án an bình city phạm văn đồng
    Giới thiệu chung cư an bình city cổ nhuế
    Giới thiệu chung cư an bình city cổ nhuế
    Giới thiệu chung cư an bình city cổ nhuế
    Giới thiệu chung cư an bình city cổ nhuế
    Giới thiệu chung cư an bình city cổ nhuế
    Giới thiệu chung cư an bình city cổ nhuế
    Chủ đầu tư chung cư brg park residence phạm văn đồng

    Mở bán royal park lê văn thiêm hà đông
    Mở bán dự án royal park hà đông
    Ra mắt dự án five star cầu giấy hà nội
    Ra mắt dự án palm garden
    Mở bán chung cư gemek 2 hà đông

    ReplyDelete
  2. Lúc công ty nước ngoài muốn tiến hành thực hiện đầu tư nước ngoài tại Việt Nam nhưng còn thắc mắc về những thủ tục đầu tư nước ngoài theo quy định của pháp luật.Hãy đến với dịch vụ tư vấn đầu tư tại công ty tư vấn luật Inteco để được các chuyên viên tư vấn luật Inteco tư vấn các vấn đề về tư vấn đầu tư các bước tiến hành thực hiện thủ tục thành lập doanh nghiệp có vốn đầu tư nước ngoài,hay tiến hành thủ tục điều chỉnh giấy chứng nhận đầu tư

    ReplyDelete